Bericht van Gringo: Chihuahua

509

‘Chihuahua Pearl’ is een album uit de cowboystrip Blueberry van scenarist Jean-Michel Charlier en tekenaar Jean Giraud, alias Moebius. Pearl is de eerste vrouw die prominent in de serie haar opwachting maakt en ze is zo vilein dat je onmiddellijk snapt dat zij en Blueberry voor elkaar bestemd zijn. Het komt er nooit echt van.

Ik had altijd grote bewondering voor de vertelkunst van Charlier, tot ik ‘The good, the bad and the ugly’ zag en besefte dat er wel enig leentjebuur gespeeld was (wat overigens niet wegneemt dat die Blueberry albums uit de jaren zeventig uiterst aanbevelenswaardig zijn). Hoe dan ook, Chihuahua was voor mij een naam met enige magische klank.

Tot gisteravond. Het moderne Chihuahua is een lelijke stad. De kathedraal staat ingeklemd tussen hogere betonbouw, verkeer raast aan alle kanten voorbij. Het meest positieve dat erover te zeggen valt is dat het de beste plek ter wereld is om cowboyhoeden en -laarzen te kopen. Dat dan weer wel.