Bericht van Gringo: Durango

508

Zeg Durango en ik denk onmiddellijk aan cowboys. Dat komt vooral omdat er een gelijknamige cowboystrip bestaat, maar de omgeving van dit stadje is met name bekend als decor voor talloze cowboyfilms uit de jaren vijftig en zestig. John Wayne heeft in de omgeving van Durango menige baddie omgelegd.

Sommige sets blijven na gedane zaken staan en een daarvan is omgebouwd tot themapark, waar nu cowboyshows gegeven worden op een aandoenlijk knullige manier, die mij in het geheel niet deed verlangen naar de gelikte shows die bij de studio’s in Hollywood ten beste worden gegeven.

Een andere manier om oude filmsets te hergebruiken is erin gaan wonen. Het dorpje Chupaderas is op die manier ontstaan. Rare gewaarwording hoor, om door een standaard Mexicaans dorpje te lopen en dan ineens op een saloon te stuiten met plantjes in de ramen en spelende kinderen op de veranda.