Bericht van Gringo: Guadalajara

506

U wilt een fijn Plaza de Armas, met een Catedral en een Ayuntamiento, om zittend op een terrasje een tequila te drinken, luisterend naar een Mariachi band? Wel, dan is Guadalajara iets voor u. De tweede stad van Mexico heeft namelijk een centrum tjokvol plaza’s, voorzien van bomen, bankjes, standbeelden, fonteinen en kioskjes met verveelde medewerkers van de plaatselijke VVV erin.

Het fijnste aan Guadalajara is ongetwijfeld de ruimte die de voetganger krijgt. Het centrum bestaat uit zes geschakelde pleinen met voetgangersgebieden, die slechts door een enkele straat doorkruist worden. Een oase van rust. Een van die pleinen is het Plaza de los Mariachis, waar ooit de muziek met die naam ontstaan is. Vijftig kilometer verderop ligt Tequila, geboorteplaats van het bekende drankje.

Door al die bomen en bankjes is Guadalajara nog relaxter dan Mexico DF. En daar ga ik nu maar weer eens van genieten.