Bericht van Gringo: San Diego

513

De drukste grenspost ter wereld heet het te zijn, die tussen Tijuana en San Diego. Talloze Mexicanen forensen er dagelijks overheen en controle is eigenlijk zo goed als onmogelijk. De Amerikanen controleren vliegensvlug de papieren van binnenkomers, maar de Mexicanen laten iedereen maar gewoon lopen.

En toch, ondanks de eindeloze stroom van mensen, is het een wereld van verschil. San Diego is geordender, oogt nieuwer, heler dan alles wat ik in Mexico gezien heb. Simpel gezegd: er is gewoon meer geld om de huid van de stad schoon en gaaf te houden. Wie even verder kijkt, ziet echter meer verslaafden dan aan de andere kant van de grens en ervaart meer vriendelijke onverschilligheid in de convenience store.

Maar los daarvan: heerlijke stad. Een prachtige ligging aan het water, veel keurig gemanicuurde parken, musea van topklasse, een mall met karakter (zowaar), een tiptop uitgaansgebied en prima openbaar vervoer. Alleen mijn zoektocht naar een fatsoenlijke boekhandel heeft slechts een uit de kluiten gewassen AKO opgeleverd.