Eerste doden in Burma gevallen

548

Bij Irrawaddy, de oppositiekrant in ballingschap van Myanmar, druppelen de eerste berichten binnen van doden door politieschoten in Yangon. De generaals zijn in crisisberaad bijeen.

Interessant is de berichtgeving in China. De Engelstalige sites die ik heb kunnen vinden, hebben allemaal hetzelfde bericht van het staatspersagentschap Xinhua. Dit legt de nadruk op oproepen van de staatsmonnikenbond en de minister van religieuze zaken dat monniken zich niet met wereldse zaken mogen bemoeien. Maar de Chinezen mogen tenminste wel weten dat er iets gaande is.

En dan wil Amnesty International dat de VN gaat bemiddelen om verder bloedvergieten te voorkomen. Ik wou dat ik erin geloofde. Als de protesten nu stilgelegd worden voor een babbelronde, heeft het regime gewonnen en verkeert Burma de komende jaren weer in diepe duisternis.