Hoop voor Burma

544

Ook tot de Nederlandse media begint het inmiddels door te dringen dat zich in Burma grote zaken aan het afspelen zijn. Misschien wel 100.000 mensen gingen vandaag in Yangon en Sittwe onder aanvoering van monniken de straat op om te protesteren tegen een van de meest naargeestige regimes ter wereld.

Dat regime kraakt. Het is na een paar dagen gestopt met geweld tegen de monniken, heeft de belangrijkste tempel van Yangon gedeblokkeerd en kan nu ook niet meer voorkomen dat de demonstranten langs het huis van oppositieleidster Aung San Suu Kyi lopen. Zij woont nog wel in de hoofdstad, terwijl de generaals zich teruggetrokken hebben in een nieuw gebouwde stad in het binnenland.

Het worden spannende dagen voor Burma. Mogelijk gokken de generaals erop dat de monniken moe worden en de protesten uitdoven, maar even goed zijn ze bezig een harde ingreep voor te bereiden. Tenzij hongerige soldaten overlopen naar de oppositie zit een omwenteling er niet in, vrees ik. Maar hopen kan altijd of, zoals het monniken betaamt, bidden.