I smell a rat

528

Het is 11 september, kortom een uitstekend moment om nog eens de aandacht te vestigen op moorddadige tendensen in islamitische kringen, middels een verklaring over vrijheid van godsdienst, die toch vooral een beschuldigende vinger uitsteekt naar conservatieve moslims die agressief reageren op afvalligen.

Van GroenLinks en Dierenpoes tot de partij van Knetterzegger, uit alle hoeken en gaten komen de ondertekenaars. Dat is ook mogelijk, want het is een vrij holle verklaring, die nog eens de aandacht vestigt op rechten die al wettelijk zijn vastgelegd, maar waarvan de handhaving weerbarstig is.

Harstikke sympathiek, niks tegenin te brengen zelfs, en toch. I smell a rat, zoals de Amerikanen zeggen. De timing is dubieus, de uitlatingen van initiatiefnemer Ehsan Jami zwabberen en dan ga ik me toch afvragen waar die lijst van ondersteuners nog meer voor gebruikt gaat worden. Onder deze tekst sec had Femke Halsema best haar naam kunnen zetten, maar ik vind het verstandig dat ze het niet gedaan heeft.