Links kabinet steunt drugsbaronnen

520

GroenLinks en de SP willen de oorlog in Uruzgan offshoren. “Voor het geld van één Nederlandse militair kun je tien Afghanen sturen, die dan nog een fatsoenlijk salaris krijgen ook”, aldus Harry van Bommel. Kijk, dan snap je tenminste hoe je je kapitaal renderend inzet.

Ik voorzie alleen een probleempje. Het Afghaanse leger is nu al sterk onderbezet tijdens de papaveroogst en zelfs de broer van president Karzai wordt verdacht van connecties met de lokale onderwereld. Je kunt er donder op zeggen dat Nederlands geld in de drugsindustrie belandt, mocht een linkser kabinet dan het huidige beslissen als voorgesteld. De kop in de Telegraaf laat zich raden.

Laten we het dan meteen goed doen, zou ik zeggen. Geef dat geld rechtstreeks aan de drugsbaronnen in ruil voor zoveel opium als ze maar kunnen leveren. Dat is efficiënter dan arme Afghaanse soldaten erop afsturen. Ik voorspel meer rust in Uruzgan, tevreden boeren en genoeg heroïne om elke Nederlandse junk gratis en gecontroleerd te voorzien.