Uruzgan: regering zette kerk onder druk

546

Niet alleen het Nederlandse leger zit in Afghanistan, ook de Nederlandse kerk. In het net verschenen nummer van Vandaar, het tijdschrift van Kerk in Actie, staat een artikel over de positie van vrouwen in het zuiden van het land. De Nederlandse verpleegkundige Marja Vos zit sinds een jaar in een afgelegen bergvallei om vrouwen te helpen, omdat die doorgaans hulp van een mannelijke dokter (moeten) weigeren. Mooi werk van Kerk in Actie.

Maar wacht eens even, wat staat daar: “Hoewel de organisatie politiek onder druk gezet werd om het werk naar Uruzgan te verplaatsen, blijft ICCO & Kerk in Actie alleen bij haar projecten in het Zuiden actief.”

Het blijft bij een tussenzinnetje, de aard van de druk blijft ongenoemd, maar het zal er niet voor niets staan. Vandaar is een officieel orgaan, dus een opblaaswerkje van een journalist zal het ook niet zijn. De kerk is werkelijk onder druk gezet om als voorhoede van onze jongens in Uruzgan te dienen. Rare zaak.