Volkskrant naait Rita

540

Twee weken geleden trapte ik met open ogen in een door Trouw-journalist Teun Lagas bij elkaar geknutselde ‘primeur‘. Vandaag stond in de Volkskrant dit juweeltje van journalistieke nieuwsmanipulatie:

Knipsel Volkskrant

Kijk eerst even naar de gemarkeerde zin rechtsboven. Daar krijgt Mark Rutte met zeventien woorden vier subjectieve veren in zijn reet gestoken: schitteren, gepassioneerd, uit het hoofd, rake oneliners. De anonieme dader van het stukje voegt voor wat extra contrast Ruttes opponent Tichelaar nog wat negatieve kwaliteiten toe (gestamel, in de hoek gedreven).

Maar helemaal fraai is het staaltje Verdonkbashing in het kader eronder. Eerst wordt een brief uit 2005 van Rita aangehaald waarin ze allochtoon ondernemerschap prijst. Dan komt Ella Vogelaar die een Marokkaanse jurk bij een allochtone ondernemer gekocht heeft. En als afsluiter volgt Rita’s commentaar op die jurk. De kop suggereert hypocrisie bij Rita: in 2005 zei ze iets anders dan nu. Terwijl het over twee verschillende onderwerpen gaat, die door de krant kunstmatig met elkaar verbonden zijn.