Heibel rond de Essalaam

569

Het blijft rommelen rond de Rotterdamse Essalaam moskee. Gisteren moest de politie zelfs uitrukken om een handgemeen te voorkomen. De gelovigen hebben mot met het moskeebestuur, dat min of meer gekaapt is door een sjeik uit Dubai.

De moskee in aanbouw is er gekomen dankzij een ingewikkelde grondruildeal, die nog georkestreerd is door Herman Meijer als wethouder voor GroenLinks. Aan het eind van het liedje heeft de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam er wel veel geld in zitten, maar nauwelijks zeggenschap. Die deal is duidelijk niet goed dichtgetimmerd geweest. Overigens is de woordvoerder van de morrende gelovigen, Mohammed Ebrayimi, ook een GroenLinkser.

De affaire heeft veel weg van die rond de Amsterdamse Westermoskee, met een belangrijk verschil: hier nemen de gelovigen zelf het voortouw tot georganiseerd protest. Ze eisen zeggenschap over hun eigen gemeenschap op een manier die verrekte kaaskopperig aandoet.