Herfst in Budapest (1)

581

Ja hoor, zult u allicht denken, is die jongen net terug uit Mexico, neemt hij alweer een weekje vrijaf om naar Budapest af te reizen. Ik zal het niet ontkennen, al ben ik hier om te werken. De allees van de stad liggen er vandaag veel stiller bij dan anders, in het bij vlagen natte herfstweer. De bomen op de heuvels van Buda wuiven in groene, gele en roestige tinten.

Vanavond was er een fakkeltocht van de technische universiteit naar het Bem plein, vier volgeladen oude legervrachtwagens en een gevolg van enkele honderden mensen. Er werd gezwaaid met vlaggen met een gat erin, ingetogen, niet zo uitbundig als toen, omdat de mensen van nu weten hoe het afliep, 51 jaar geleden.

Op diverse plekken in de stad branden kaarsjes bij portretten van omgekomen opstandelingen. Veel winkels zijn vandaag net als gisteren dichtgebleven, er hangt een onwerkelijke sfeer in de stad, alsof er nog steeds een stilte voor de storm is. Morgen is de echte herdenking.

Update een paar dagen later: Stiller dan anders, dacht ik. Maar elders in de stad heeft een veldslag plaatsgevonden tussen de politie en autonomen. Net als vorig jaar op deze dag.