Honderd Rotterdamse kerken

564

Ik heb er in Tijuana nog aan zitten werken, dus dan wil ik ook wel graag melden dat hij af is: de Gids voor Christelijke Migranten Gemeenschappen in Rotterdam. Het is niet alleen een overzicht van een kleine honderd migrantenkerken in Rotterdam (in werkelijkheid zijn er ongetwijfeld nog tientallen meer), maar biedt ook een korte geschiedenis van vierhonderd jaar migratie.

Het boek is tot stand gekomen door initiatief van de dominee van de een-na-oudste migrantenkerk, Robert Calvert van de Scotish International Church, die tegenwoordig vooral een expat en Afrikaanse kerk is. Sommige groepen zijn groot, zoals de Ethiopische die een oude kerk in Pernis gekocht heeft voor haar 500 man sterke gemeenschap, andere houden huiskamerdiensten, zoals de Pakistaanse Susmacaar gemeente.

Een uiterst waardevol naslagwerk, niet alleen voor kerken onderling, maar ook voor de gemeentelijke overheid die migranten wil bereiken. Voor hen zijn geloofsgemeenschappen immers vaak het belangrijkste sociale netwerk.