Israeli’s hackten de Syrische radar

575

Toen de Israeli’s een maand geleden een Syrisch doel bombardeerden, vroeg ik me af hoe ze erin geslaagd waren de radar zo lang te ontwijken. Technisch Weekblad heeft deze week het antwoord en als ict’er dacht ik toch: wow, dat dit mogelijk is.

Het principe van radar is dat je een signaal uitzendt en luistert of er iets terugkomt, omdat de golf ergens tegenaan kaatst. Zo kun je wolken detecteren, maar ook vliegtuigen. Stealth-vliegtuigen – maar die heeft Israel bij mijn weten niet – zorgen ervoor dat het signaal zo verspreid raakt, dat het nauwelijks terugkaatst naar de basis. Een radar kun je storen, maar dan hebben ze op de basis ook door dat er iemand aan het knoeien is.

De Israeli’s (en ook andere landen) blijken in staat te zijn die basis heel gericht met een datastroom te bestoken, zodat een fantoombeeld op de schermen ontstaan. Dat is dus draadloos op honderden kilometers afstand een afbeelding op een beeldscherm zetten. De Syriërs kreeg een nep-radarbeeld voorgeschoteld, terwijl de Israeli’s door hun luchtruim vlogen.