Nederlandse identiteit, asjeblieft niet zeg

573

Gisteren in de uitzending bij FunX kreeg prinses Maxima weer een fijn stukje Nederlandse identiteit mee: een minuut stilte voor een doodgestoken scholier. Er komt vast nog een stille tocht, zo onvermijdelijk als koekhappen op koninginnedag, om onszelf van het geweld vrij te pleiten.

Eerder deze week had het parlement de beveiliging van een vogelvrij verklaarde politica al gekortwiekt en kon Maxima lezen over oversexte pubers (die bestonden vroeger niet!), de zoveelste vijand van Willem Holleeder die onder verdachte omstandigheden het loodje legt, en volstrekt overspannen politieke reacties op een obligate uitspraak die ze gedaan had.

Ik snap wel waarom Maxima het bestaan van de Nederlandse identiteit ontkende. Dat was beleefdheid. De Nederlandse identiteit heeft namelijk zoveel bekrompen en hypocriete trekjes dat ze beter geheim kan blijven.