College zegt vertrouwen in raad op

597

Prins Alexander is een deelgemeentevormig aanhangsel aan Rotterdam. Omdat berichten uit deze uithoek enige tijd nodig hebben om het centrum te bereiken, kwam ik er vandaag pas achter dat daar een week gelegen het college gevallen is. Of nee, het is niet gevallen, het is opgestapt, omdat het geen vertrouwen meer heeft in de deelraad.

Twaalf van de vijfentwintig zetels zijn er voor CDA en Leefbaar Rotterdam, beide geleid door ongeleide projectielen. Dus zagen de overige partijen zich gedwongen met hun dertien zetels een ongemakkelijke coalitie te vormen. GroenLinks doet ook mee, zeer tegen de zin van de algemene ledenvergadering, wier besluit door de lokale fractie terzijde gelegd werd.

En toen stapte er iemand op bij de PvdA, na een graai uit de fractiekas. Zijn eigen partij start een juridische procedure, maar CDA en LR stookten het zaakje nog lekker op met een motie. Het college ontraadde die motie, omdat de raad niet op de stoel van de rechter moet zitten, maar drie PvdA’ers waren kennelijk zo boos dat ze toch meestemden. Waarop het college zijn biezen pakte.

Het wachten is nu op de raad, die op haar blote knieën excuses moet aanbieden. Dan wil het college best terugkomen. Hoe werkbaar dat is met een minderheid van de zetels, zeggen ze er niet bij.