GroenLinks tegen de politiestaat

600

Zo, laat ik nou eens de indruk wegnemen dat het allemaal kommer en kwel is met GroenLinks in Rotterdam. Vanmiddag gaat het begrotingsdebat verder, maar bij het eerste deel, dat dinsdag van tien uur ‘s ochtends tot half drie ‘s nachts duurde, hebben bevriende ambtenaren slechts &eacuteén moment geteld dat het ergens over ging. En dat was toen GL en SP een punt maakten van de toenemende repressie.

De Rotterdamse ombudsman bracht onlangs een vernietigend rapport uit over kijkjes achter de voordeur door interventieteams. Preventief fouilleren is met volle kracht herstart (terwijl het coalitierapport duidelijk scepsis over het middel uitstraalt). Cameratoezicht in de openbare ruimte tiert welig. Sluiting van coffeshops nabij scholen was wel een concessie uit het coalitieakkoord.

Over de steeds rechtsere koers van het college hadden we het in de fractievergadering van maandag al uitgebreid gehad, voordat ik mij hinderlijk begon te gedragen. Het moment dat het onacceptabel wordt, begint te naderen.

Fractievoorzitter Anneke Verwijs speelde het onderwerp in het debat hoog op en liet terecht in het midden of dit voor GroenLinks reden is uit de coalitie te stappen. Het echte debat over privacy is volgende week en het is goed dat er dan wat druk op de ketel staat.