Michael Clayton is druk

595

Michael Clayton, gespeeld door George Clooney, is een jurist die de lastigste klusjes opknapt bij een groot advocatenbureau. Zo moet hij bijvoorbeeld een collega in het gareel krijgen die de andere kant lijkt te hebben gekozen in de zaak van een groot chemisch bedrijf, U/North.

Clooney bewijst opnieuw een uitstekend acteur te zijn, maar het plot kraakt een beetje onder de veelheid van personages om hem heen: familie, collega’s, gokvrienden, maffiosi die zijn mislukte restaurant gefinancierd hebben. Daardoor blijven veel karakters nogal schetsmatig. Dat is vooral jammer in het geval van Karen Crowder (een glansrol van Tilda Swinton), het hoofd juridische zaken van U/North dat uit pure paniek ongure types inschakeld om de ontspoorde advocaat in het gareel te krijgen.

Na een begin met een hoog adrenalinegehalte – de monoloog waar het verhaal mee aanvangt, hoort tot de meest dwingende die ik in tijden gehoord heb – schakelt de film in tempo terug, om toe te werken naar de climax die aan het begin voorspeld is. Jammer van het overvolle plot, maar Clooney is er weer in geslaagd een uiterst onderhoudende film met een maatschappijkritisch tintje te maken.