Niet Iran maar Pakistan

612

Zo, begin van de week, een mooi moment om eens een lekkere stelling in de groep te gooien: niet Iran, maar Pakistan is het volgende land dat door de VS binnengevallen zal worden.

Iran is, denk ik, te groot en te goed georganiseerd om succesvol aan te vallen. Bovendien kan het land de straat van Hormuz afsluiten en zo de halve wereld van olie afknijpen. Pakistan daarentegen is een chaotisch, verdeeld land zonder enige economische betekenis.

Sinds de laatste koude-oorlog-invasie (Grenada, 1983) zijn de Verenigde Staten vier keer unilateraal een land binnen gevallen: Panama (1989), Irak (1991), Afghanistan (2001) en Irak (2003). In alle gevallen ging het om een regime dat eerder steun van de Amerikanen had gekregen, maar nu als een bedreiging werd gezien.

Pakistan past goed in dat lijstje. Generaal Musharraf geldt nu als een bondgenoot, maar zijn hang naar de macht begint steeds naargeestiger trekjes te krijgen. Het Amerikaanse plan om grensstammen te gaan bewapenen, zodat ze tegen Al Qaida kunnen vechten, zal het land (dat atoomwapens bezit) er niet stabieler op maken. Zo onwaarschijnlijk is het niet dat Musharraf het ooit in anti-Amerikaanse en anti-Indiase retoriek en dreigementen zal gaan zoeken om zijn land bijeen te houden.

Ik denk wel dat het nog een jaar of tien gaat duren voor Amerika weer zin heeft in oorlog. Enfin, u mag fijn meespeculeren in de reacties.