Van akkefietje tot affaire

593

Wat ik gisteren nog een akkefietje noemde, begint vandaag het karakter van een affaire aan te nemen. Even in het kort: GroenLinks wethouder Orhan Kaya heeft Rotterdam Idee gelanceerd, een loket waar Rotterdammers zich kunnen melden met een idee om hun leefomgeving te verbeteren. Een jury beoordeelt het idee en dan krijgt de burger geld op zijn rekening. Zonder enige controle.

Daar viel het Algemeen Dagblad over, onder meer omdat er aanwijzingen zijn dat welzijnsinstellingen de pot gebruiken om hun budgetten aan te vullen. Vandaag melden ook politici van alle partijen zich aan het front. De bonnetjes-affaire van Peper zit hier nog vers in het geheugen. Ongecontroleerd geld uitgeven valt niet goed.

Kaya komt volgens het AD met het verweer dat hij wordt aangevallen, puur omdat hij van GroenLinks is. Dat is nogal een zwakke redenering. Wat ook niet helpt in de beeldvorming is dat de juryvoorzitter van Rotterdam Idee Herman Meijer heet, voormalig wethouder en partijvoorzitter, maar ook degene die Kaya’s kandidatuur voor het wethouderschap erdoorheen drukte. Ik kan alleen maar herhalen wat ik gisteren al zei: GroenLinks staat er in Rotterdam momenteel slecht op.

Update 4 november: Meer stukken hier en hier.