Water grootste bedreiging voor Irak

610

Bijna vijftig kubieke meter grout per uur pompt het Army Corps of Engineers momenteel in de instabiele Mosul dam in het noorden van Irak. Toch verzwakt de pas twintig jaar oude dam met de dag, omdat ze is gebouwd op een instabiele ondergrond van gipsgesteente, dat langzaam oplost, meldt Technisch Weekblad deze week in de papieren editie.

Het Amerikaanse leger is druk doende een nieuwe grout-installatie te bouwen om nog meer van het stabiliserende mortel in de bodem te kunnen pompen. Breekt de dam door, dan kan Mosul (1,7 miljoen inwoners) binnen de kortste keren een tien meter hoge watermuur tegemoet zien. Dat zou in één klap meer doden kunnen veroorzaken dan de hele oorlog tot nu toe.

Dan gaat een mens toch denken: prima als de Amerikanen snel Irak verlaten, maar laat die ingenieurs nog maar even zitten.