Wie is die Senlis eigenlijk?

615

Prominent op diverse nieuwssites vanochtend: de Taliban zijn in meer dan de helft van Afghanistan dwingend aanwezig. Alle Navo-landen zouden verplicht moeten worden troepen te zenden. Afzender: Senlis Council. Ik geef onmiddellijk toe dat ik dacht hier met een neo-conservatieve denktank te maken te hebben die vol voor militaire oplossingen gaat en juist nu een publiciteitsoffensief ontketent om de Uruzgan-discussie te beïnvloeden.

Maar dat is dus niet het geval. In mei van dit jaar kreeg Senlis in Canada nog (onterecht) om de oren, omdat het voor terugtrekking van de troepen zou zijn. De organisatie propageert internationale liberalisatie van het drugsbeleid en bemoeit zich om die reden met Afghanistan, niet vanwege antiterrorisme doeleinden. Ze denkt dat gecontroleerde papaverteelt een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het stabiliseren van Afghanistan, een idee dat onder meer door het Europese Parlement gesteund wordt. Met die wetenschap in het achterhoofd neem ik de mededeling toch wat serieuzer.