Wiegel houdt de VVD bijeen

626

‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’, analyseerde de Volkskrant vorige week toen de mastodont zich openlijk tegen zijn partijbestuur gekeerd had en dat prompt aftrad. Eerst dacht ik: hoe doet-ie dat? Toen dacht ik: aha, hij heeft van het naderende aftreden gehoord en handig geprobeerd te doen alsof het zijn idee was. En nu ben ik geneigd te denken: het was een een-tweetje tussen Wiegel en het VVD-bestuur.

Beide hebben namelijk een gezamenlijk belang: Rita-fans binnenboord houden en terug halen. Dat kan alleen als die fans het gevoel hebben dat Rita’s denkbeelden bij de VVD nog een kans maken. Degene die dat gevoel bij uitstek belichaamt is Hansi. Rutte afvallen kan natuurlijk niet, al wordt in de Kamer het accent handig naar Henk Kamp verlegd. Maar een toch al moegestreden partijbestuur opofferen is acceptabel.

Dus mag Wiegel doen alsof hij nog behoorlijk wat in de melk te brokkelen heeft bij de VVD. En sprak hij ‘in het diepste geheim’ met Rita om vervolgens meteen de Telegraaf te bellen dat hij zich niet bij haar gaat voegen, maar dat hij wel adviesjes wil geven. Je zult zien: binnen een jaar is de oude vos erin geslaagd Rita van een afstandje zo dood te knuffelen dat niemand meer om haar geeft.