Elizabeth: inhoudloos spektakel

652

Cate Blanchett is natuurlijk altijd een genot om naar te kijken, dus dat is al reden genoeg om Elizabeth, the Golden Age the gaan zien. Cate speelt Elizabeth, koningin van Engeland, maar eigenlijk gewoon dezelfde ongenaakbare dame die ze altijd speelt.

Het verhaal speelt ten tijde van de Armada, de zogenaamd onoverwinnelijke vloot die Philips II van Spanje op Engeland afstuurde om zijn irritatie te uiten over Elizabeths steun aan de rebellen in de Lage Landen en talloze piraten die het Spaanse plundergoed uit de Nieuwe Wereld afhandig maakten. Het grootste deel van de film gaat echter over een amoureus spanningsboogje tussen Elizabeth en een van die piraten, Sir Walter Raleigh. Dat ziet er allemaal fraai uit, maar veel urgentie heeft het niet.

Het interessantste subplot is de betrokkenheid van Mary Stuart bij een complot om Elizabeth te vermoorden, al wordt ook hier een loopje met de geschiedenis genomen. De onthoofding van Mary is de indrukwekkendste scene in de film en zou wel eens de acteerprestatie kunnen zijn die de ster van Samantha Morton omhoog gaat schieten in Hollywood. Kijk, hier kan Cate nog een puntje aan zuigen:

Samantha Morton