God, Allah en Tuhan

662

Johari Baharum is niet de meest populaire minister van Maleisië. Hij heeft zelfs een heuse hate-site. Gelukkig is het onderzoek wegens corruptie tegen hem stilgezet, zodat hij zich weer kan wijden aan het bestrijden van kranten en sms-jes die de nationale veiligheid bedreigen. Kennelijk had het katholieke tijdschrift Herald iets misdaan of wilde Baharum een wit voetje halen bij fanatieke moslims, want hij besloot de verschijningsvergunning van de Herald aan een conditie te verbinden: niet langer Allah gebruiken voor de christelijke God.

En hoppa, daar had hij een internationale rel aan zijn broek. Christenen van Malta tot Indonesië gebruiken namelijk ‘Allah’, omdat dit nu eenmaal al voor Mohammed het Arabische woord voor ‘God’ was. Maleisië had al twintig jaar lang een wet die ‘Allah’ exclusief voor moslims maakte, maar daar was nooit iets mee gedaan, tot Baharum een stok zocht om een hond mee te slaan.

Het woord ligt in multicultilanden als Maleisië en Indonesië overigens al decennia lang gevoelig. De Indonesische grondwet spreekt voor de zekerheid van ‘Tuhan’ (‘Heer’), een algemenere term, die bovendien als voordeel heeft dat ze hindoes binnenboord houdt, ook een aanzienlijke minderheid in beide landen. ‘Tuhan’ is wat Baharum wilde dat de christenen voortaan gingen gebruiken, ‘om verwarring te voorkomen’ (die verwarring is een bedreiging voor de nationale veiligheid, vandaar).

De Herald en een kerk die een importverbod op bepaalde lesboeken aan zijn broek kreeg, stapten naar het hooggerechtshof, dat deze week de zaak zou horen, maar schielijk besloot de behandeling uit te stellen. Waarop vandaag Baharums ministerie er een brief uitgooide: ‘Allah’ mag toch.