Lijstjestijd (3)

663

Het is internet, dus dan mag je na drie keer best al van een traditie spreken. De laatste log van het jaar is lijstjestijd. Beginnen maar met een makkie, de beste film van het jaar. ‘Das Leben der Anderen’ stak er met kop en schouders bovenuit.

Dat ik wildenthousiast ben van de cd ‘Aman Iman’ van Tinariwen heb ik ook niet onder stoelen of banken geschoven. Rock ‘n roll door touaregs uit Mali, als je het me vooraf verteld had, zou ik het niet geloofd hebben.

De non-fictie die ik jaarlijks lees is bijna allemaal technisch-wetenschappelijk van aard. Twee boeken sprongen er dit jaar wat mij betreft uit, een fraaie biografie van Robert Oppenheimer en een verfrissend betoog van David Edgerton dat de technologische vernieuwing helemaal zo snel niet gaat als iedereen denkt. Vanwege zijn lef ben ik geneigd Edgerton, hoogleraar aan het gerenommeerde Imperial College in Londen, bovenaan te zetten.

En dan, tsja, fictie. Opnieuw ben ik daar te weinig aan toegekomen. Ik zou de veelbelovende tweede boeken kunnen noemen van Sanneke van Hassel of Walter van den Berg, maar dat waren toch niet de leessensaties van dit jaar. De nieuwe van Westerman en Coetzee waren een mengvorm van fictie en non-fictie. Dus houd ik het maar op ‘Shalimar the clown’ van Salman Rushdie. Al in 2006 verschenen, maar een beetje smokkelen mag wel, vind ik.