Bijna grote boem in Rotterdam

666

Twee Marokkanen en een Soedanees hebben geprobeerd een aanslag te plegen tijdens het nieuwjaarsfeest bij de Erasmusbrug. Zeggen Telegraaf en Geenstijl. Er wordt alweer om de doodstraf geroepen in de kolommen, maar ik vraag me vooral af wat ik hier nou weer mee moet.

Ik wil namelijk best geloven dat ze hele foute plannen hadden, maar waren ze ook in staat die uit te voeren? We hebben in de afgelopen tijd zoveel terrorisme-arrestaties wegens vage plannen voorbij zien komen, dat ik steeds meer moeite krijg om ze serieus te nemen, in de volle wetenschap dat ze dat wel zouden kunnen zijn. Een bom maken is nu eenmaal erg makkelijk.

Maar wat mij vooral bevreemdt: waarom maakt de politie de arrestaties bekend zonder in details te treden over de ernst van de plannen? Het zou toch wel fijn zijn om te weten of ze inderdaad al over explosieven beschikten of dat ze alleen wat mailtjes rondgestuurd hadden hoe fijn het zou zijn als Kane voorgoed het zwijgen werd opgelegd. Nu lijkt het er te vaak op dat de politie graag laat weten gescoord te hebben, maar niet wil zeggen in welk doel.

Update ‘s avonds: Telegraafverhaal uit de lucht gegrepen, maar aard van de dreiging blijft vaag.