Geen referendum in Rotterdam

671

Bert Cremers, de door de partijtop afgeserveerde vorige fractievoorzitter van de PvdA in Rotterdam en tegenwoordig bestuurder in Hillegersberg-Schiebroek, had het nog even fijntjes opgetekend in het ledenblad van december: “Referendum? Niet doen.”

Afgelopen zaterdag, bij de nieuwjaarsborrel, mochten na een discussie de handjes de lucht in. Wie wil er een referendum? Doodse stilte. Nu wordt het wel heel erg lastig voor de raadsfractie van de PvdA, die bij monde van haar voorzitter, voor een referendum te stemmen als oom Ivo zijn ontslagbrief inlevert.

Enerzijds jammer, want juist in Rotterdam had het een spetterende strijd kunnen worden tussen een PvdA’er en een Leefbare kandidaat, met als nadeel dat de winnaar nooit de burgemeester van alle Rotterdammers zou zijn. Uit praktische overwegingen is het dan toch maar beter dat Den Haag een CDA’er of VVD’er deze kant uitschuift.