Gekraakte chipkaart: geen probleem

673

GroenLinks wil de ov-chipkaart lamleggen, omdat-ie gekraakt is. Toe maar. Nou zijn mijn credits in de cryptografie een beetje verlopen, maar ik weet wel dat dit niet zo’n groot probleem is. Ja, je kunt zo’n ding dus lezen en schrijven, maar hij is nog altijd stukken lastiger te vervalsen dan een strippenkaart.

Manipuleren kan bovendien alleen van heel dichtbij, ongeveer op de afstand van een zakkenroller die met zijn hand in je tas zit, dus de bedreigingen voor de privacy zijn beperkt. Er zitten andere dingen in je portemonnee die meer over je verraden dan een chipkaart. Al met al denk ik dat de pavlovreactie gekraakt=stilzetten meer met technofobie te maken heeft dan met het directe gevaar, zeker vergeleken met de wereld van de chipkaart.

Dat betekent niet dat we volle kracht door moeten met de chipkaart. Er zijn genoeg wel relevante redenen om rustig aan te doen, verzameld door GroenLinks. Die problemen zijn bovendien fundamenteel onoplosbaar.

“Honderd procent van de communicatieprotocollen bevat mathematische fouten”, vertelde een van Nederlands grootste experts op dit gebied, prof.dr.ir. Jan Friso Groote van de TUE, me onlangs. De chipkaart zal altijd nadelen houden, maar die heeft de strippenkaart ook.