‘Houding GroenLinks is onwerkbaar’

672

“De laatste raadsvergadering verschilde GroenLinks op drie belangrijke punten van mening met de rest van de coalitie. Dat kan niet lang voortduren, dit is onwerkbaar binnen een college.” Aldus locoburgemeester Jantine Kriens (PvdA) vanochtend in het AD/RD. Tsja, zo kun je er natuurljk ook tegenaan kijken.

In december had Arno Bonte (wiens vuurwerk vanochtend overigens in chocoladeletters op de voorpagina van de Telegraaf doorgalmde) laten weten toezeggingen van de coalitie te willen. Kolencentrales, bijvoorbeeld stonden niet in het coalitie-akkoord, schonere lucht wel. Het gevoel van een steeds rechtsere coalitie deel uit te maken bekruipt de partij zo onderhand wel. Natuurlijk ga je je dan afvragen of je hier nog bij wilt horen. Maar er is meer.

Nou heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik niet de ultieme fan ben van GL-wethouder Orhan Kaya, maar hij stond niet bovenaan het lijstje van incompetente Rotterdamse politici dat Leefbaar raadslid Ronald Buijt onlangs opstelde. Dat waren VVD-wethouder Janette Baljeu, haar fractievoorzitter Jerry van der Waarde en PvdA-wethouder Dominique Schrijer.

Kortom, de PvdA heeft er ook wel enig belang bij om de aandacht op GroenLinks te vestigen. Op de drie gewraakte punten zat GroenLinks ongeveer op de lijn van de PvdA onder haar vorige fractievoorzitter, Bert Cremers, en nog lang niet iedereen zit daar op de nieuwe, rechtsere lijn. GroenLinks in het gareel krijgen is vooral ook een middel om de eigen kikkers in de PvdA-kruiwagen te houden.

Update een dag later: GroenLinks laat weten dat zij in elk geval door wil met de coalitie. De PvdA strijkt met de hand over het hart over de misdragingen.