Iran wint zeeslag van Amerika

676

Het lijkt erop dat Iraniërs baat hebben bij Amerikaanse oorlogssimulaties. In 2002, zo meldt de New York Times, deden de Amerikanen een simulatie waarbij hun vloot in de straat van Hormuz aangevallen werd door een zwerm van Iraanse speedboten met raketwerpers.

Daar hadden de technologisch superieure schepen van de Amerikanen geen goed weerwoord op, zoals een olifant het kan afleggen tegen een kudde hyena’s. De aanvallen komen van zoveel kanten tegelijk dat het moeilijk is de verdediging te organiseren. In de simulatie liep de Amerikaanse vloot enorme schade op.

Eerder deze maand vond een incident plaats waarbij Iraanse speedboten tussen Amerikaanse schepen door laveerden, zogenaamd op een routinematige patrouille, maar de Amerikanen ervaarden het al bedreigend en protesteerden scherp. Of is nerveus misschien het goede woord?