Onbevredigend onderzoek

678

Plamen is schuldig, hij heeft zijn broer vermoord met een broodmes. Alles wijst erop. Maar het bewijsmateriaal is mager. Eigenlijk kan alleen een bekentenis rechercheur Alexandra helpen de zaak voor de rechter te krijgen. ‘Investigation’ van regisseuse Iglika Triffonova volgt hoe Alexandra tot Plamen probeert door te dringen.

De film bouwt in kalm tempo een mooie sfeer op, waarin rechercheur en moordenaar een verstandhouding opbouwen. Een plot ontvouwt zich niet, ‘Investigation’ moet het hebben van sfeer. Het subverhaal hoe Alexandra haar dochtertje verwaarloost draagt daaraan bij, maar leidt ook af van het hoofdverhaal. De film stevent regelrecht af op een open einde.

Triffonova houdt er niet van antwoorden te geven, zei ze in een interview in de Volkskrant. Maar aan het eind van haar film geeft ze juist wel een antwoord, dat bovendien zo uit de lucht komt vallen dat je als kijker met een onbevredigd gevoel naar huis keert, zoekend naar het plot dat je kennelijk gemist hebt.