Coalitie GroenLinks en Verdonk?

717

Een poosje geleden wuifde Rita Verdonk in Intermediair Tofik Dibi lof toe. Vanochtend geeft Tofik in de Volkskrant een complimentje terug aan Rita, in een interview waarin hij een heleboel erg zinnige dingen beweert over de multiculturele samenleving. Dingen ook die een deel van de partij wel eens controversieel zou kunnen vinden. Bijvoorbeeld dat Wilders op punten gelijk heeft.

Thumbs up voor Tofik, wat mij betreft. Jaren geleden, tussen de verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn en zijn dood, heb ik nog eens een discussiestuk de afdeling Rotterdam ingeslingerd waarin ik betoogde dat GroenLinks Leefbaar Rotterdam als potentiële partner moest zien, misschien niet meteen, maar wel op termijn. Met de observaties van Tofik in het achterhoofd, wordt het misschien ook tijd om hier landelijk over te denken, zeker in het licht van de toekomstdiscussie.

De basisgedachte van dat oude stuk was eenvoudig: er staan twee forse groepen tegenover elkaar in de samenleving, net als in de jaren tachtig werkgevers en werknemers. Confrontatie is een belangrijke uitlaatklep en moet je een poosje zijn gang laten gaan, maar op een gegeven moment wordt iedereen het zat. Op dat moment moeten de leiders van beide groepen hun weerzin opzij zetten en elkaar de hand reiken.

Een van de twee moet als eerste de hand uitsteken. Van mij mag dat in dit geval best links zijn.