Het achterlijke broertje van Europa

733

Als we nou de Amerikaanse ambassade in de fik steken, dan komen ze vast wel tot het inzicht dat Kosovo bij ons in juiste handen is. Ik vind het niet zo’n overtuigende redenering, maar daar dachten de door hun eigen politici aangespoorde hooligans in de straten van Belgrado kennelijk anders over. En bevestigden zo het beeld van Servië als het achterlijke broertje van Europa.

De Duitsers hebben dit natuurlijk ook meegemaakt. Pruisen, waar hun eenheidsstaat ontstaan is, ligt alweer een poosje in Polen. Geplaagd door het schuldbesef van de doodskampen hebben ze zich meteen na het verlies modeleuropeanen betoond. Dat zit er met de Serviërs niet in, blijkt. Misschien is hun vernedering nog niet groot genoeg om een louterend effect gehad te hebben.

De vraag is wat Europa hier nou mee moet. Servië hoort erbij, maar is toch alweer vijftien jaar psychotisch. Een niet toerekeningsvatbaar land à la Somalië is het nog niet, maar het is de afgelopen 24 uur weer een stapje dichterbij de zelfdestructie gekomen.