Jan en Jana Hart

725

Als je hyves-vriendjes bent, dan schept dat natuurlijk verplichtingen, dus was ik gisteren aanwezig in Grand Hotel Central bij de presentatie van het boek Jan Hart van Gyz la Rivière, een van de Humobisten. Het was weliswaar niet de eerste keer dat iemand een hart ontwierp voor Jan Gat, het beeld van Ossip Zadkine dat eigenlijk ‘De verwoeste stad’ heet, maar de symboliek blijft werken, want helemaal lekker gaat het nog niet met het stadshart van Rotterdam.

Er waren rode drankjes, burgemeester Opstelten hield een enigszins onbeholpen maar daarom niet minder gemeende toespraak en Jana Beranová onthulde in het bezit te zijn van liefdesbrieven van Zadkine die ze echter nog niet mocht openbaren, omdat de geadresseerde nog niet lang genoeg dood was.

Jana is vooral bekend van de Amnesty Poster (“als niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden”) en huppelt met haar 75 jaar nog altijd vrolijk door het Rotterdamse culturele leven heen. Niemand maakte het voor de hand liggende grapje Jana Hart.