Klein geluk: de Mute Box

726

Mute Records is een klein label dat experimenteerde met elektronische muziek in het vroege postpunk tijdperk. Oprichter Daniel Miller begon ermee voor zijn eigen band The Normal, maar contracteerde binnen enkele jaren ook het beginnende bandje Depeche Mode, net als enkele anderen die later best wel succesvol zouden blijken, zoals Fad Gadget en Nick Cave.

De vroege jaren van Mute zijn gedocumenteerd in een prachtige box met tien cd’s die nu ongeveer een week in mijn bezit is. Sommige muziek is te experimenteel en gedateerd, maar het blijft een prachtig tijdsdocument (ik ben er erg blij mee, dat mag duidelijk zijn).

Minstens zo interessant is het bijgevoegde boekje waaruit blijkt hoe amateuristisch Mute begon. Het label was gevestigd op het adres van Millers moeder, omdat hij te arm was om een eigen huis te kunnen betalen. Toen Nick Cave met zijn toenmalige band The Birthday Party bij Mute aanklopte, zat Miller volledig aan de grond. Vijf leden van de Duitse band D.A.F. sliepen op de grond in zijn moeders woonkamer.

Inmiddels is Mute een groot label, met onder andere Erasure (een spin-off van Depeche Mode), Goldfrapp en Moby onder contract. Ook leuk natuurlijk, maar ik houd wel van dat ongepolijste uit de beginperiode, omdat het plezier er zo vanaf spat. Zoals in dit geval: