Murlidhar Devidas Amte overleden

746

Sommige grootheden zijn zo onbekend dat hun overlijden pas een maand na dato tot je doordringt. Voor zover ik heb kunnen zien is The Economist deze week het eerste Europese medium dat de dood meldt van Murlidhar Devidas Amte, beter bekend als Baba Amte.

Amte was een dure advocaat uit een brahminfamilie die werd geraakt door het vuur van Mahatma Gandhi en alles in de steek liet. Voortaan leefde hij als een onaanraakbare, viezigheid op straat bij elkaar vegend. Bij een van die gelegenheden vond hij een lepralijder tussen het vuil. Het werd zijn roeping. Die eerste man sleepte hij naar zijn huis zodat hij waardig kon sterven. Daarna stichtte hij een kolonie.

Bij Baba Amtes dood leefden er 3000 mensen in de kolonie, die zelfvoorzienend is en zelfs landbouwproducten aan de omliggende dorpen levert. De laatste vijftien jaar van zijn leven bracht hij door in een nieuw ashram, aan de oever van de Narmada, een rivier die bedreigd wordt door de bouw van een grote dam. Hij stierf op 9 februari aan leukemie.