Op de Sien

767

Vrijdagavond was de presentatie in Lantaren/Venster, gisteren plofte de dikste editie ooit van Passionate Magazine in de brievenbus, honderd bladzijden uniek materiaal over de Rotterdamse literaire scene in de jaren zestig en zeventig. Er zit ongetwijfeld weer een onvoorstelbare hoeveelheid tijd in van Passionates eindredacteur Erik Brus.

De presentatie was bijna memorabel geworden, maar dan had het debat nog net iets meer uit de hand moeten lopen. Met name Simon Vinkenoog (de enige Amsterdamse auteur die hier altijd met open armen ontvangen wordt) en Jules Deelder waren volstrekt onstopbaar en bleven roepen, ook als ze de microfoon niet voor hun neus hadden. De oude garde constateerde tevreden dat het ‘weer bijna zoals vroeger’ was.

Bij lezing van het magazine valt op dat die oude scene helemaal niet zo groot was, maar wel over riant verruimde geesten beschikte. Veel beschouwingen en ongepubliceerd werk van Bob den Uyl naast de nodige reprises van onder andere Cor Vaandrager en Robert Loesberg. De jonge generatie komt ook kort aan het woord en haalt min of meer de schouders op. Bejaarde sturm und drang is aan hen niet zo besteed.