Topol, Hrabal, Platzová

776

Moldaviet is een nieuwe reeks boekjes van de kleine uitgeverij Voetnoot, die bestaat uit vertalingen van korte verhalen uit de Tsjechische literatuur. De eerste drie deeltjes zijn net uit, met verhalen van Jáchim Topol, Bohumil Hrabal en Magdaléna Platzová

Topols verhaal ‘Het gouden hoofd’ is verreweg het beste van de drie. Het verhaal van een oude Mongool die in zijn jonge jaren moest toezien hoe de boeddhistische erfenis van zijn land door communisten naar de gallemiezen werd geholpen, doet actueel aan met de Tibetaanse opstand in het achterhoofd. Van Hrabal zijn drie niet al te indrukwekkende fragmenten opgediept en Platzová is nog te jong om een oordeel over te vellen.

Het zou fijn zijn als iemand bij de volgende deeltjes redactie voerde over de nawoorden, want die zijn ondermaats en in het geval van Hrabal zelfs extreem slordig. Een smet op een serie prachtig verzorgde boekjes, waar liefhebbers als ik altijd erg hebberig van worden.