De GroenLinkse kruistocht tegen de ov-chipkaart

801

Het begint zo onderhand op een kruistocht te lijken, de GroenLinkse gebetenheid op de ov-chipkaart. Nijmeegse onderzoekers hadden nog niet publiek gemaakt dat ze het gaatje in de beveiliging nog wat groter hadden gemaakt, of er ging een triomfalistisch persbericht uit waarin de lof van de strippenkaart gezongen wordt.

Eerder al had TNO geconstateerd dat de ov-chipkaart aanpassingen nodig heeft om nog enkele jaren met de huidige chip voort te kunnen. Nijmeegse onderzoekers melden vandaag dat ze de onaangepaste kaart nog sneller kunnen kraken dan gedacht. Daar had het TNO-rapport al rekening mee gehouden. Dat er uiterlijk over een jaar of drie een sterkere chip in moet, daar zijn deskundigen het overigens over eens.

Logisch dus dat ze in Nijmegen vinden dat die nieuwe chip beter nu al geïntroduceerd kan worden. De GroenLinkse kamerfractie ziet dat anders: “De nieuwste kraak van de OV-Chipkaart luidt het failliet van deze kaart in.” Verderop in het persbericht wordt het nog iets genuanceerd en de mogelijkheid open gehouden dat er alsnog een ov-chipkaart komt, maar de teneur is duidelijk.

Technofobie wint het hier van gezonde kritiek op fouten in technische systemen. Efficiënte elektronische betaalvormen vormen een essentieel onderdeel van intensief gebruikt ov van Londen tot Tokio. Het is mij een raadsel waarom GroenLinks pleit voor een rem op een methode voor rendabeler openbaar vervoer in plaats van extra druk op het gaspedaal.