Gergjev: Poetin voor burgemeester!

844

Kijk, dat is nou een aardige geste van Valeri Gergjev, de scheidend dirigent van het Rotterdams Philharmonisch. Net op de dag dat de gemeente een campagne begonnen is om burgers te vragen wat voor nieuwe burgemeester ze willen, geeft ook hij zijn voorkeur aan in de Volkskrant.

“Gergjev mist types zoals Poetin, die knopen doorhakken: ‘In Sint Petersburg hebben we in vijftien maanden een nieuwe concertzaal uit de grond gestampt. Zelfs de Spanjaarden nemen manhaftiger beslissingen.'”

Helder. Maar toch een beetje raar als je bedenkt dat de huidige burgemeester er niet voor terugdeinsde om zijn eigen wethouder cultuur en diens ambtenaren te passeren door eigenhandig de verzekering te geven dat het Gergjev Festival blijft bestaan. Als er iemand geen klagen heeft over de daadkracht waarmee de bakken cultuurgeld in de afgelopen jaren naar hem toegeschoven zijn, dan is het Valeri Gergjev. Nog meer beslistheid vind ik eerlijk gezegd een beetje benauwend.