GroenLinks Binnenstebuiten

846

De Haagse Slagwerkgroep trainde vandaag de zaal tot een geoliede, ritmische applausmachine aan het begin van de GroenLinks bijeenkomst met vermoedelijk de hoogste entertainment waarde ooit. In de Haagse Hogeschool stikte het van de leuke dingen om aan mee te doen.

Zelfs de drie debatten met externe deskundigen kenden participatiecomponenten, doordat mensen konden sms’en over stellingen en zelfs van huis uit meedoen. De gasten bleven natuurlijk beleefd, maar durfden toch confronterender zaken op tafel te leggen dan de binnenwacht wellicht had aangedurfd. Bijvoorbeeld landbouweconoom Niek Koning, die wel even wilde poneren dat GroenLinks mede schuldig is aan de huidige voedselcrisis door haar pleidooi voor biobrandstoffen en het ondersteunen van sommige aspecten van het Europese landbouwbeleid.

Vrij Nederland columnist Max van Weezel riep nog maar eens op tot de vorming van een brede linkse partij met D66, SP en PvdA. Opvallend was dat SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, die overigens in heel heldere bewoordingen de dilemma’s van de arbeidsmarkt onder woord bracht, in voorzichtige bewoordingen, maar wel ongevraagd ook begon over mogelijke samenwerking tussen GroenLinks en zijn partij D66.

De dag sloot in stijl af met Bram van Ojik die nog snel even wat formele zaken van het toekomstproject mocht vertellen, voordat een filmpje met beelden van de dag het publiek met een zonnig gevoel naar de borrel joeg. Het applaus na afloop klonk helaas weer behoorlijk ongecoördineerd.