Heibel bij de VNG?

850a

Het kan alsnog een fijne reünie worden: Aleid Wolfsen (PvdA) als nieuwe vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar Ralph Pans (PvdA) directeur is. De heren kennen elkaar van het niet zo florissant verlopen burgemeestersreferendum in Utrecht.

Een adviescommissie onder leiding van Paul ‘Fietsenhok’ Depla (PvdA) schoof Wolfsen als enige kandidaat naar voren. Daarmee passeerde ze Cor Lamers (CDA), de waarnemend vice-voorzitter en burgemeester van Houten. Motivatie: Wolfsen had de steun van de vier grote steden en die voelden zich ondervertegenwoordigd. Lamers pikte het niet, had binnen de kortste keren genoeg steun verworven en is nu tegenkandidaat.

Tegenkandidaten voor bestuursfuncties zijn bij de VNG heel gebruikelijk. Het interessante is dat Lamers ook de grootte-kaart speelt. De voorzitter van de VNG is namelijk Annemarie Jorritsma (VVD), burgemeester van Almere. De G4 vinden dat een kleine gemeente, maar daar denken ze in Houten en nog wat andere plekken heel anders over. Ook de kleine gemeenten voelen zich ondervertegenwoordigd.

Kortom, dat wordt een enerverende stemming op de algemene ledenvergadering van 4 juni, waar Utrecht overigens zo’n zeven keer meer stemmen heeft in te brengen dan Houten. En hoe het ook uitpakt, er blijft niet alleen één teleurgestelde kandidaat over, maar ook een verbolgen achterban. Toch anders dan indertijd in Utrecht. (gc)