Marina Lewycka struikelt over tweede

849

‘A short history of tractors in Ukrainian’ van Marina Lewycka was mijn roman van het jaar 2005. Vorig jaar verscheen de opvolger, ‘Two caravans‘. En helaas, Lewycka is bezweken voor de verleiding om een boek te schrijven in precies dezelfde trant als haar eersteling.

Opnieuw gaat het over Oost-Europese migranten in het Verenigd Koninkrijk, ditmaal samengebracht in twee caravans aan de rand van het veld waar ze aardbeien moeten plukken. Als de mooie Irina uit de Oekraïne arriveert, komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Er komt een onhandige vrouwenhandelaar aan te pas die een slaatje uit Irina wil slaan, er zijn gruwelijke scenes in een kippenslachterij, Irina wordt verliefd op Andriy, die tijdens de Oranje Revolutie aan de andere kant stond. Kortom, aan ontwikkelingen geen gebrek – maar leven gaat het niet.

‘A short history of tractors in Ukrainian’ bevatte veel autobiografische elementen en kwam allicht daardoor authentiek over. De acteurs van ‘Two caravans’ blijven hangen in sjablonen, slingerend langs onwaarschijnlijke plotlijnen. Uiterst vermakelijk om te lezen, maar niet meer dan dat.