Professioneel vermaak met de meisjes Boleyn

839

“Dit is een werk van fictie. Iedere overeenkomst tussen de karakters en werkelijk bestaande personen is toevallig en onbedoeld.” Dat is wel een heel merkwaardige disclaimer aan het eind van een film waarin een zekere Hendrik VIII koning van Engeland is, tegen de wens van de paus in scheidt van Katharina van Aragon en trouwt met Anne Boleyn bij wie hij voor hij haar laat onthoofden een kind verwerkt dat als Elizabeth koningin van Engeland zal worden.

Enfin, ‘The other Boleyn girl‘ dus. Doorgaans heb ik het niet zo op drama’s, omdat ik de karakters ofwel lachwekkend ofwel irritant vindt. In dit geval wekken eigenlijk alleen Katharina en de moeder van de beide Boleyn meisjes mijn sympathie op. Scarlett Johansson in haar zoveelste wezenloze pruilrol werkt zelfs behoorlijk op de zenuwen. Binnenkort is ze te zien als Mary Stuart.

Hetgeen allemaal niet wegneemt dat ‘The other Boleyn girl’ twee uur lang professioneel vermaak is, met fraaie kostuums en decors, degelijke maar niet bijzondere acteerprestaties en een boeiend plot dat met de werkelijkheid niets van doen schijnt te hebben.