Vrouwen in het Inferno

841

In ‘Inferno’, de bewerking die Marcel Ruijters maakte van Dante’s meesterwerk, zitten mannen alleen in de eerste kring van de hel. Ze zijn te dom om bewust de zwaardere zonden begaan te hebben waar de diepere kringen voor gereserveerd zijn. Ruijters’ heldin heet dan ook Danta en de dichteres Virgillia leidt haar door de onderwereld.

Ruijters is een van Nederlands meest begaafde stripartiesten van het moment. Hij heeft een stijl ontwikkeld die is afgeleid van de middeleeuwse houtsnijkunst, perfect om een verhaal als dat van Dante (waar hij zich overigens de nodige vrijheden mee veroorloofd) in beeld te vatten. Een taalvirtuoos is hij niet, maar veel plotontwikkeling zit er sowieso niet in Danta’s reis.

‘Inferno’ is een prachtig kijkboek, een grafisch leesfeest met veel details en symboliek. Keihard bewijs dat de strip de zeggingskracht van een volwassen kunst heeft.