De bètacanon: vijftig aaneengesmede artikelen

Met de wiskundemeisjes liep ik vandaag van station Haarlem naar Teylers Museum voor de presentatie van ‘De Bètacanon – wat iedereen moet weten van de natuurwetenschappen’. Vorig jaar publiceerde de Volkskrant vijftig artikelen van jonge wetenschappers die samen een overzicht geven van de bètawetenschappen. Ik redigeerde die tot een boek en zocht de illustraties erbij. Bij vijftig losse afleveringen vallen overlappingen of lacunes in het overzicht niet op, maar in het boek moet alles uiteraard netjes op elkaar aansluiten (en de vijftig oorspronkelijke auteurs moeten akkoord geven). Een van de artikelen nam ik zo zwaar onder handen dat mijn naam er als co-auteur bij terecht kwam.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Ronald Plasterk, nu minister maar indertijd lid van de commissie die de onderwerpen vaststelde. Iedereen vroeg zich af of hij ‘onder ons’ nog iets over embryo’s ging zeggen, maar daar hield hij wijselijk zijn mond over, al liet hij met een opmerking over mensen die niet in Darwin geloven (‘het mag natuurlijk wel, maar … nou ja …’) wel duidelijk weten waar hij stond.

Voor divertissement zorgde Jean-Marc van Tol met de presentatie van de gratis downloadbare bètacanon van Fokke en Sukke, en de wereldpremière van het muziekstuk ‘Nul plaattektoniek wc’ (luister). In de trein terug vond ik de eerste fouten in het boek.