De papiermaker van de Amazone

861

Magisch realisme moet het hebben van een zelfgeschapen wereld met een eigen logica, waarin bizarre voorvallen vanzelfsprekend worden. In Zuid-Amerika wordt deze kunst goed verstaan. Marie Arana is een van de nieuwe sterren aan dit firmament, dat Gabriel García Márquez en Isabel Allende als erkende grootheden kent.

‘De papiermaker van de Amazone’ gaat over een excentrieke ingenieur die met zijn hele familie in de binnenlanden van Peru woont, bij een door hemzelf opgerichte papierfabriek. Na jarenlang experimenteren is hij er eindelijk in geslaagd een proces te vinden om cellofaan te maken van plaatselijke pulp. De uitvinding van het transparante papier zet een hele keten van openhartigheid in gang.

Marie Arana is een vaardig verteller, die de spanning en de vaart er goed in weet te houden, met telkens weer over elkaar buitelende plotwendingen. Toch heeft haar verhaal niet de overtuigingskracht van Márquez’ ‘Honderd jaar eenzaamheid’, waarnaar het overduidelijk gemodelleerd is. De papierwereld aan de Amazone komt tot leven, maar de eigen logica bezwijkt onder de verscheidenheid aan personages en de veelheid van ontwikkelingen.