Monopolies maken awbz duur

872

Tim aan de telefoon: “Moet je horen, een vriend van me maakt aangepaste fietsen voor gehandicapten. Alleen, die mag hij niet zelf verkopen, want er zijn maar een paar goedgekeurde bedrijven die die fietsen mogen leveren volgens de awbz. En die bedrijven eisen dat hij veel te hoge prijzen rekent.”

“Ja, daar hoeft-ie eigenlijk niet over te klagen, maar hij vindt het wel erg raar dat hij soms maar een hele kleine aanpassing op een gewone fiets pleegt en dan verplicht wordt daar honderden euro’s voor te rekenen. Doet hij dat niet, dan gaan ze naar een ander. Want die monopolisten mogen een bepaalde opslag op hun eigen inkoop doen en ze krijgen het totaal vergoed, dus ze hebben er belang bij de prijs zo ver mogelijk op te drijven.”

“Nou ja, en als ik dan lees dat er op de awbz bezuinigd gaat worden, dan maak ik me zo kwaad. Dan denk ik: ga eerst eens bezuinigen op die zakkenvullers die binnenlopen op te dure hulpmiddelen. Geef je dat even door aan je fractie in Den Haag?”