Nederland is relatief stabieler geworden

881

Somalië voert de jaarlijkse lijst aan van mislukte staten van Fund for Peace, op de voet gevolgd door Sudan, Zimbabwe, Tsjaad, Irak, Congo, Afghanistan, Ivoorkust, Pakistan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Foreign Policy geeft een analyse.

Ivoorkust, Liberia en Haïti zijn de grootste stijgers dit jaar. Alle drie de landen hebben gemeen dat er troepen van de Verenigde Naties actief zijn om de rust te bewaren. De scherpste dalers zijn Bangladesh, Israel/Westbank en Pakistan. Ironisch genoeg zijn Bangladesh en Pakistan grote leveranciers van troepen aan de Verenigde Naties.

Nederland staat twaalfde van onderen. Dat is zowaar beter dan vorig jaar. Bij Fund for Peace valt de lijst te sorteren op elk van de twaalf onderzochte factoren. En dan valt op dat Nederland op één factor opvallend slecht scoort (plek 52), namelijk ‘Legacy of Vengeance-Seeking Group Grievance or Group Paranoia’.

En nou niet meteen naar Geert en Rita wijzen, want weliswaar scoort België ook laag op deze factor, maar Denemarken en Zwitserland doen het veel beter, en daar is het zeker zo erg met de nationalistische partijen die hun bestaansrecht ontlenen aan moslims bashen. Dus wie het weet mag het zeggen. (gc)